Co jeść podczas karmienia piersią?

Karmienie piersią jest niezwykle ważne dla rozwoju każdego dziecka. Aby zapewnić mu wszystko, co najlepsze, mamy muszą pamiętać o tym, żeby o siebie dbać. Kluczowym elementem zdrowego trybu życia jest odpowiednia dieta. W przypadku karmienia piersią odpowiednia – znaczy po prostu urozmaicona.

Odpowiednia dieta

Wbrew wielu opiniom, podczas karmienia piersią nie należy stosować żadnych restrykcyjnych diet. Karmienie jest naturalnym procesem, a nie chorobą, dlatego nie wymaga ograniczeń dietetycznych. Wystarczy po prostu jeść zdrowo i stosować się do piramidy żywienia.Karmiąca mama powinna w swojej diecie uwzględniać dużą ilość pełnoziarnistych produktów zbożowych, które są doskonałym źródłem węglowodanów. Płatki owsiane, otręby pszenne czy razowe pieczywo świetnie sprawdzą się na śniadanie, zaś makarony, kasze i naturalny ryż jako dodatek do obiadów. Dużą ilość energii zyskamy także dzięki warzywom, takim jak: groch, soczewica, bób, fasola czy soja, ponieważ one także zawierają mnóstwo węglowodanów złożonych, które gwarantują nam zapasy energii niezbędne do zapewnienia najlepszej opieki naszemu maleństwu. Innym ważnym elementem diety jest nabiał. Pełni on istotną rolę w wytwarzaniu mleka kobiecego, dlatego wbrew pogłoskom, głoszącym, że może ono uczulać dziecko, nie należy go unikać, dopóki nie zauważymy, że maluch źle na nie reaguje. Mleko lub jego przetwory, tj. jogurty, kefiry, sery powinno się spożywać 2-3 razy dziennie.Kilka razy w tygodniu warto sięgnąć po ryby, zwłaszcza morskie, np. łososia lub dorsza. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko oraz witaminy. Podobnie jest w przypadku jajek oraz chudego mięsa, które dodatkowo jest źródłem żelaza – pierwiastka niezbędnego dla prawidłowego rozwoju dziecka.Przy każdym posiłku mile widziane będą owoce. Zawarte w nich flawonoidy mają działanie przeciwmiażdżycowe oraz przeciwnowotworowe. Aby w pełni wykorzystać ich właściwości, najlepiej spożywać je w postaci nieprzetworzonej, ponieważ takie zawierają najwięcej witamin. Odpowiednie odżywianie jest ważne przede wszystkim dla samej matki, ponieważ mleko przekazywane dziecku zawsze będzie pełnowartościowe. To, czego nie uda się dostarczyć wraz z pożywieniem, organizm będzie czerpał sam z siebie, np. wapń z kości, osłabiając je. Dostarczanie organizmowi wystarczającej liczby kalorii jest więc niezwykle ważne. Prawidłowa ilość to jednak sprawa indywidualna uzależniona m.in. od masy tłuszczowej oraz poziomu aktywności kobiety.

Według zaleceń Komitetu Żywienia Polskiej Akademii Nauk dobowe zapotrzebowanie kobiety karmiącej to ok. 3100 kcal, czyli zdecydowanie więcej niż przed ciążą, a nawet w ciąży. Jednak naturalna metoda żywienia malucha pomaga nam spalić ok. 700 kcal, co jest odpowiednikiem na przykład godzinnej intensywnej jazdy na rowerze. Proces spalania kalorii warto wzmocnić także  poprzez odpowiednie nawodnienie organizmu (kluczowa jest tutaj woda, która nie tylko ich nie zawiera, ale także pobudza prace metabolizmu).

Nawodnienie organizmu

W czasie karmienia piersią kobiety często odczuwają wzmożone pragnienie, dlatego niezbędne jest picie ok. 2-3 litrów płynów dziennie. Najwłaściwszym wyborem będzie woda niskozmineralizowana, bogata w jony wapnia i magnezu, a o niskiej zawartości jonów sodu.  Najlepsze nawodnienie organizmu osiągniemy dzięki stosowaniu się do zasady: mało, często i małymi łykami.

Karmienia piersią nie należy się obawiać,, a wręcz przeciwnie należy potraktować jako świetny sposób na powrót do sylwetki sprzed ciąży.

Produkty dostępne w:
Transgourmet
makro
netto
lidl
lewiatan
Kaufland
dino
Auchan
zabka
Transgourmet
makro
netto
lidl
lewiatan
Kaufland
dino
Auchan
zabka