Zdrowa dieta u malucha, czyli gotujemy na parze
Zdrowy rozwój fizyczny i umysłowy dziecka oraz wysoka odporność wymagają prawidłowego, pełnowartościowego żywienia. W tej kwestii w przypadku najmłodszych dobrze sprawdzi się gotowanie na parze. Posiłki przyrządzone w ten sposób mogą być nie tylko zdrowe, ale też smaczne, kolorowe i szybkie w przygotowaniu.
Jako mamy chcemy dla swoich dzieci dawać wszystko co najlepsze. Zależy nam, by rosły zdrowe i silne, a ich sprawność umysłowa była na najwyższym poziomie. Aby tak się stało, musimy od początku zapewnić maluszkom bogatą, zbilansowaną dietę, która dostarczy potrzebnych do ich prawidłowego rozwoju wartości odżywczych. W przypadku dzieci do 6 miesiąca życia podstawę stanowić będzie mleko mamy, po tym czasie startujemy z rozszerzaniem diety i wprowadzaniem pokarmów stałych. W przypadku małych dzieci smażenie, pieczenie czy duszenie nie będzie dobrym rozwiązaniem. Nie powinny one zjadać tłustych i ciężkich potraw, a niestety większość przygotowanych w ten sposób taka będzie. Zostaje tradycyjne gotowanie, które jeśli trwa długo, pozbawi nawet najzdrowszych produktów cennych witamin czy minerałów.
Co w tej sytuacji zrobić? Wyposażyć się w parowar, który dziś nie jest już dużym wydatkiem. Porządny parowar sprawdzonej firmy, który powinien posłużyć nam wiele lat, można kupić już za 100-150 zł. W wersji niskobudżetowej wybrać można garnek do gotowania na parze ze specjalnym sitkiem w środku.
Wybierając ten rodzaj obróbki termicznej, mamy możliwość podawania dziecku zdrowych, lekkostrawnych posiłków. Produkty przygotowane w ten sposób nie mają styczności z wodą, przez co nie tracą cennych wartości odżywczych. Dodatkowo, nie są pozbawione smaku i zapachu, co ułatwia przekonanie maleństwa do skosztowania. Dzięki zachowaniu smaku potrawy nie wymagają też doprawiania, przez co zmniejszamy ilość soli w diecie maluszka (której do pewnego momentu w ogóle powinniśmy unikać). Kolejnym argumentem przemawiającym na korzyść parowaru jest fakt, że dania przyrządzane w ten sposób pozbawione są tłuszczu, przez co są dużo łatwiej strawne dla małego brzuszka.
Ogromną zaletą gotowania na parze jest oszczędność czasu. Warzywa czy mięso, które zamierzamy przyrządzić w ten sposób nie wymagają od nas praktycznie żadnego przygotowania ani dużego wkładu pracy. Produkty należy jedynie obrać, oczyścić i pokroić na mniejsze części, po czym włożyć do parowaru i ustawić odpowiedni czas gotowania. Kiedy minie, zostaniemy poinformowane o jego upłynięciu. W międzyczasie możemy zająć się dzieckiem, czy znaleźć chwilę dla siebie, zamiast stać przy przysłowiowych garach w kuchni. Co ważne, jedzenie przyrządza się stosunkowo szybko, a im mniejsze będą produkty, które umieścimy w parowarze, tym szybciej będą gotowe do spożycia.
W taki sposób ograniczamy też ilość użytych naczyń, które zawsze uzbierają się w trakcie gotowania tradycyjnego obiadu. W tym wypadku wszystko wsadzamy do wielopoziomowego naczynia, które na koniec łatwo i szybko możemy wyczyścić.
W zasadzie ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. W parowarze przygotujemy absolutnie wszystko. Posiłki należy dopasować do wieku naszego dziecka i biorąc pod uwagę wskazania bądź przeciwwskazania wybierać najlepsze warzywa, owoce, ryby czy mięsa. Wizyta u pediatry, sprawdzone źródła informacji, kierowanie się powszechnymi zasadami zdrowego żywienia (jak piramida zdrowego żywienia czy zdrowy talerzyk) powinny ułatwić sprawę.