Cukrzyca ciążowa – jak się odżywiać?
Choć diagnozę cukrzycy ciążowej otrzymuje zaledwie kilka procent kobiet, warto znać podstawowe fakty na temat tej dolegliwości. Kluczową rolę w opanowaniu choroby odgrywa dyscyplina żywieniowa i dobrze skomponowana, przemyślana dieta. Dzięki niej mama i jej maluszek będą bezpieczni i zdrowi.
W trosce o zdrowie
Cukrzyca to zaburzenie przyswajania glukozy przez organizm, wynikające z braku insuliny lub jej nieprawidłowego działania. Choroba ta dotyczy ogółu społeczeństwa, ale jedna z jej odmian występuje podczas gwałtownych zmian hormonalnych u kobiet w ciąży. Nadmierne gromadzenie się nieprzetworzonej glukozy w organizmie prowadzi do przecukrzenia, co w istotny sposób zagraża zdrowiu matki i jej dziecka, a nawet może spowodować poronienie. Choć cukrzyca ciążowa w większości przypadków ustępuje tuż po porodzie, to w trakcie ciąży nie wolno jej bagatelizować.
Świadome odżywianie
Diagnoza cukrzycy ciążowej jest jednoznaczna z koniecznością pewnych ograniczeń w diecie. Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu musi się odbyć pod kontrolą lekarza diabetologa lub dietetyka. Trudno w tym przypadku o ustanowienie uniwersalnego schematu żywienia, ponieważ każdy organizm w zależności od wielu uwarunkowań potrzebuje innych ilości składników odżywczych. Mimo tego można wyodrębnić kilka powszechnych zasad żywienia w przebiegu cukrzycy ciążowej:
Zwiększona kontrola
W czasie choroby należy kontrolować stężenie cukru we krwi za pomocą glukometru, a także dobierać posiłki pod kątem zachowania odpowiednich norm. Jednym ze wskaźników pomagających utrzymać zbilansowaną dietę cukrzyka jest wymiennik węglowodanowy. Termin ten określa porcję produktu zawierającą 10 gram węglowodanów przyswajalnych – dzięki porównywaniu potraw za pomocą wymiennika węglowodanowego można zachować stały poziom cukru we krwi, a jednocześnie uniknąć monotonii w swym codziennym żywieniu.
Równie przydatny wskaźnik stanowi indeks glikemiczny, który określa szybkość, z jaką wzrasta stężenie cukru w organizmie po spożyciu danego produktu. Dzięki odpowiednim tabelom z wartością IG można tak dobierać składniki, by przyrządzana potrawa nie zaszkodziła naszemu zdrowiu. Należy mieć również na uwadze fakt, że proces przetwarzania produktów (np. rozgotowywanie makaronu) zwiększa ich indeks glikemiczny.