Zdrowie dziecka: Pyszne menu dla maluszka

Powrót do listy artykułów

Choć niemowlęta dopiero od 6 miesiąca życia mogą spożywać samą wodę, to już od pierwszych dni życia stanowi ona jeden z najważniejszych elementów ich diety. Stworzona specjalnie z myślą o maluszkach oraz rekomendowana przez Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” woda źródlana „Mama i ja” stanie się doskonałą bazą uwielbianych przez nasze maleństwa zupek, herbatek, soczków, kaszek oraz posiłków mlecznych. O tym jak łączyć niskozmineralizowaną wodę źródlaną z codziennym menu naszych pociech mówi dietetyk Iwona Gryszkin z Kliniki Diety Gryszkin.

Apetyt na zdrowie

Wrażliwy organizm niemowląt już od samego początku wymaga szczególnej troski i pielęgnacji. Dlatego też bardzo ważne jest to, jakie składniki zdecydujemy się wprowadzić do diety naszego maluszka. Aby wszelkie przygotowywane potrawy były pełne zdrowia, warto włączyć do menu naszej pociechy krystalicznie czystą wodą źródlaną „Mama i ja” – zaznacza dietetyk, Iwona Gryszkin z Kliniki Diety Gryszkin. Dzięki niewielkiej zawartości sodu oraz niskiemu stopniu mineralizacji jest ona przyjazna dla dzieci, nie narażając ich na dolegliwości pokarmowe. Ponadto będzie ona nie tylko idealną bazą dla ulubionych dań naszych pociech, dodatkowo zadba także o właściwą gospodarkę wodno-elektrolitową. Rekomendowana przez Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” niegazowana woda „Mama i ja” czerpana jest ze źródła znajdującego się na terenie Słowińskiego Parku Narodowego, na głębokości 170 m. Dzięki temu mamy pewność, że jest nie tylko ekologicznie czysta, ale i w pełni naturalna. Woda „Mama i ja”, zamknięta została w estetycznych butelkach o pojemności 1,5 L oraz mniejszych, półlitrowych, z bardzo poręcznym zamknięciem – „dziubkiem”. Stanie się ona podstawą menu naszego malucha zarówno w domu, jaki w podróży i na spacerze.

Zdrowie dziecka a woda

Woda pełni fundamentalną rolę w funkcjonowaniu wszystkich organizmów żywych. Jest ona bardzo ważna dla zachowania zdrowia i równowagi, a także właściwego rozwoju człowieka, niezależnie od jego wieku. Ciało niemowląt jest wyjątkowo wrażliwe, a ponadto aż w 80% składa się z wody, dlatego też młode mamy powinny wybierać jej najczystszą i najzdrowszą odmianę – radzi ekspert, Iwona Gryszkin z Kliniki Diety Gryszkin. W pierwszych tygodniach życia dziecka, gdy wodę spożywa ono jedynie wraz z przygotowanymi posiłkami, to właśnie woda „Mama i ja” stanie się podstawą zdrowej i zrównoważonej diety. Będzie ona idealną bazą dla wszelkich herbatek, lekkich napojów, kompotów, soczków, naparów, posiłków mlecznych, zupek oraz kaszek. Ponadto może posłużyć do rozcieńczenia dowolnego dania, tak, aby osiągnąć odpowiednią dla dziecka konsystencję.

Woda „Mama i ja” to nie tylko krystalicznie czyste źródło życia, ale i w pełni naturalny składnik codziennej diety, który stając się podstawą menu naszych pociech zadba o ich zdrowie i dobre samopoczucie.

mgr Iwona Gryszkin dietetyk dziecięcy

Iwona Gryszkin
Biogram ekseprta:

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Dietetycznych Studiów Podyplomowych na Akademii Medycznej w Poznaniu. Od 2005 roku skutecznie działa jako dietetyk. Jest również aktywnym członkiem Zarządu Dolnośląskiego Towarzystwa Dietetyki.

Więcej informacji o ekspercie na stronie: www.klinika-diety.pl
klinika-diety